PIRKITE INTERNETU

KĄ VALGYTI, KAD KŪNO LINIJOS BŪTŲ GRAŽIOS?

Patalpinta: 2019-01-09

Visi žinome patarlę „Nėra blogo oro, tik netinkama apranga". Kalbant apie sveiką mitybą, gražias kūno linijas, šią patarlę galima šiek tiek perfrazuoti „Nėra blogo maisto, tik netinkami maitinimosi įpročiai". Ką derėtų prisiminti, norint pavasarį pasitikti sveikiems, grakštiems ir galbūt... vilkintiems vienu dydžiu mažesnius drabužius?

Anot dietologijos klinikos "Dietos Sistema" (www.dietos.lt) gydytojos dietologės Kristinos Jasmontienės, pati svarbiausia sveikos mitybos taisyklė yra kiekis ir dažnumas. Rekomenduotina valgyti ne mažiau kaip 4-5 kartus per dieną, tačiau po nedaug. Geriausia valgyti reguliariai, tai yra, pusryčius, pietus ir vakarienę. Tarp valgymų patariama užkandžiauti, jei intervalas tarp maitinimosi  yra didesnis nei 3-4 val. 
Gydytojos teigimu, kad būtų palaikomos visos organizmo gyvybinės funkcijos, žmogui per parą reikia suvartoti mažiausiai 1200 -1300 kcal - tiek jų pakanka jei visiškai nejudama, o aplinkos temperatūra yra normali. Konkretesnis kiekvieno žmogaus per parą suvartojamų kalorijų kiekis yra labai individualus. Jis priklauso nuo bazinės medžiagų apykaitos ir fizinio aktyvumo.
Jei siekiama sulieknėti, per parą suvalgomų kalorijų skaičių reikėtų sumažinti maždaug 500. 

Sveika mityba - įvairi mityba
K. Jasmontienė pataria į kasdienį valgiaraštį įtraukti:
- Duonos, kruopų, bulvių, makaronų. Tai - pagrindiniai sudėtinių angliavandenių šaltiniai, organizmą aprūpinantys kokybiška energija, maistinėmis skaidulomis ir B grupės vitaminais.
- Vaisių ir daržovių. Šios grupės produktai aprūpina organizmą vitaminais bei mineralinėmis medžiagomis, skaidulomis. Beje, vaisiai yra puikus pakaitalas saldumynams. 
- Pieno produktų. Pastarieji reikalingi dėl baltymų ir kalcio, būtino kaulams.
- Mėsos, žuvies, kiaušinių. Šių produktų organizmui reikia dėl gyvulinės kilmės baltymų, geležies ir B grupės vitaminų. 
- Aliejų. Jie turtingi riebaluose tirpių vitaminų, nesočiųjų riebalų rūgščių, Omega-3. Be to yra puikus energijos šaltinis.

(Ne)kardinalūs pokyčiai maitinantis:
- Cukrų patartina vartoti kuo saikingiau. Tai rafinuotas produktas, gamybos eigoje netekęs visų vitaminų, mineralinių medžiagų, augalinių hormonų bei fermentų. Kaip alternatyvą cukrui galima rinktis medų.
- Saikingai rekomenduojama vartoti ir druską (natrio chloridą). Svarbu atminti, jog natris daugeliui žmonių kelia kraujospūdį, yra kai kurių širdies, inkstų, odos ligų priežastis. Paros druskos norma žmogui papildomam maisto sūdymui - 1 arbatinis šaukštelis.
- Jei pertraukos tarp pusryčių, pietų ir vakarienės yra gana ilgos, daugiau nei 3-4 val., alkį numalšinti sveika obuoliu, natūralaus jogurto indeliu, riešutų saujele. 
- Vakarienę geriausia valgyti likus mažiausiai 2-3 valandoms iki užmiegant, bet ne vėliau nei 21 val.  Tuomet skrandis jau spėja maistą šiek tiek apvirškinti. 
- Per dieną būtina išgerti 1,5-2 litrus vandens. Geriausia rinktis paprastą ar negazuotą mineralinį vandenį. 
- Rekomenduojama rinktis tokius produktus, kurių sudėtyje nėra (arba yra kuo mažiau) sveikatai pavojingų dažiklių, konservantų ir kitų sintetinių priedų.

Už ką organizme atsakingi: 
Baltymai. Jie būtini visiems organams. Baltymus žmogaus organizmas gauna su gyvulinės ir augalinės kilmės maistu: mėsa, pienu, kiaušiniais, žuvimi, pupelėmis, riešutais, grūdiniais maisto produktais. 
Riebalai. Jų yra visų žmogaus organizmo ląstelių sudėtyje. Tai geras energijos šaltinis, gaunamas iš mėsos, pieno produktų, aliejaus, žuvies, riešutų. Su riebalais organizmas gauna ir riebaluose tirpių vitaminų - A, D, E, K.
Angliavandeniai. Tai lengviausiai prieinamas energijos šaltinis. Maistas, kuriame gausu sudėtinių angliavandenių - tai duona, grūdų produktai, bulvės. Sudėtinių angliavandenių nereikėtų painioti su paprastaisiais (saldumynais, įvairiais kepiniais, cukrumi), kurie organizmui tikrąją ta žodžio prasme padovanoja tik nereikalingų kilogramų.

Dėmesio! Sudėtinių angliavandenių per parą reikėtų suvartoti maždaug pusę visos kalorijų normos. Riebalai turėtų sudaryti iki trečdalio šios normos, baltymai - apie penktadalį.

Svarbu atminti, kad pačių susikurtos, iš draugės nugirstos, kokiame nors žurnale perskaitytos ar televizijos laidoje skelbtos dietos dažniausiai būna nevisavertės, tad jų laikymasis gali būti žalingas organizmui. Dietą ar tam tikrą mitybos planą turėtų paskirti specialistas.