PIRKITE INTERNETU

Kaip atsiginti kraujasiurbių atakų?

Patalpinta: 2013-01-31

Lietuvoje uodai mirtinų ligų: maliarijos, geltonosios karštinės, filiarijozės ir kitų neplatina, tuo tarpu vertinant pasaulio mirčių, kurias sukėlė gyvių įkandimai, statistiką, uodas puikuojasi pačiame sąrašo viršuje. Tropikų šalyse jis laikomas pavojingesniu net už gyvatę. Nepaisant to, kad „lietuviškus" uodus tam tikra prasme galima laikyti geriečiais, kartais jų įkandimai pridaro nemažai nemalonumų.

Lietuvoje uodai mirtinų ligų: maliarijos, geltonosios karštinės, filiarijozės ir kitų neplatina, tuo tarpu vertinant pasaulio mirčių, kurias sukėlė gyvių įkandimai, statistiką, uodas puikuojasi pačiame sąrašo viršuje. Tropikų šalyse jis laikomas pavojingesniu net už gyvatę. Nepaisant to, kad „lietuviškus" uodus tam tikra prasme galima laikyti geriečiais, kartais jų įkandimai pridaro nemažai nemalonumų.

Papurkšti, patepti...
Kaip teigia bendrosios praktikos gydytoja Rita Keturakienė uodai, o taip pat ir kiti kraujasiurbiai vabzdžiai: upiniai mašalai, sparvos, erkės (beje, puola tik patelės, mat joms reikia baltymų - kraujo, kad galėtų padėti kiaušinius) savo aukas pajunta pagal kūno išskiriamą šilumą ir kvapą. „Įkastas vietas skauda, niežti. Neretai jautresniems žmonėms jos gali parausti, ištinti. Itin alergiškus asmenis nuo įkandimų gali pykinti, išberti. Norint apsisaugoti nuo vabzdžių įkandimų, patartina naudoti repelentus - pastarųjų būna įvairios konsistencijos: purškiami, tepami, pieštuko tipo, garuojantys. Būnant gamtoje patartina rengtis šviesesniais rūbais, vengti ryškių, tamsių spalvų drabužių. Namus nuo uodų patikimai saugo specialūs tinkleliai langams, durims", - pataria R. Keturakienė.
Ką derėtų žinoti apie repelentus?
- Skirtingi repelentai efektyviai veikia nuo pusvalandžio iki 8-10 valandų, dažniausiai vidutiniškai 4-6 valandas.
- Efektyvumą lemia repelento rūšis, naudojimo būdas, taip pat aplinkos sąlygos: temperatūra, drėgmė, vėjas. Uodai bijo citrinžolių, citrininių eukaliptų, rozmarinų, bazilikų, čiobrelių, arbatmedžio, gvazdikėlių eterinių aliejų kvapo. Repelentinėmis savybėmis taip pat pasižymi ir kamparas. Paskutiniuoju metu itin populiarėja priemonės, kurių sudėtyje yra DEET (N,N-dietil-m-toluamido) medžiagos. Tai itin stipriomis repelentinėmis savybėmis pasižyminti medžiaga.
- Kalbant apie mažamečių vaikų apsaugojimą nuo uodų įgėlimų, būtina atminti, kad ne visi repelentai tinkami jautriai vaiko odelei. Ar preparatas tinkamas naudoti ir vaikams, paprastai būna užrašyta ant jo pakuotės. Itin mažiems vaikams efektyvu ant rankos ar kojos uždėti specialią apyrankę, apsaugančią nuo uodų. Pastarųjų galima įsigyti vaistinėse.

Niežulį sumažins
Jei uodų atakų išvengta nebuvo, niežulį apmalšinti galima specialiomis priemonėmis, skirtomis naudoti po įkandimo (pastarosios mažina uždegimą, niežulį, skausmą ir tinimą), arba naudojantis liaudies išmintimi. Pirmiausia uodų sukandžiotas vietas rekomenduojama nuplauti vėsiu vandeniu, nusausinti. Skaudamas, perštinčias vietas galima patepti kokiu nors dezinfekuojamuoju tepalu, ant jų uždėti ledo gabalėlį ar šaldantį kompresą. Skausmą ir niežulį efektyviai malšina spiritinis medetkų žiedų antpilas, pelyno, mėtos, gysločio lapai.
Gydytoja R. Keturakienė atkreipia dėmesį, kad jei uodo ar kitokio vabzdžio įkastoje vietoje atsirado išbėrimų, plinta stiprus tinimas, vargina aštrus skausmas, ir ypač jei pakilo temperatūra, skauda galvą, pykina, vemiama ar viduriuojama, vertėtų kreiptis į medikus. Visi šie, išvardintieji simptomai dažniausiai atsiranda po įkandimo praėjus keliomis minutėms ar valandoms.


Itin pavojingas kraujasiurbis - erkė

Šis parazitas žmogui gali „padovanoti" erkinį encefalitą ar Laimo ligą. Anot gydytojų infektologų, erkėms veistis Lietuvos sąlygos itin palankios - daug žalių plotų: miško, vešlios žolės, nešienaujamų pievų, pakankamai drėgmės ir šilumos. Bet kur gali įsisiurbti užkrėsta erkė, tad prieš vykstant į gamtą nepaprastai svarbu pagalvoti apie tinkamą aprangą, taip pat nepamiršti su savimi pasiimti repelentų. Jei į gamtą vykstama su mažamečiais vaikais, rekomenduojama įsigyti būtent jiems skirtų preparatų.
Nuo erkinio encefalito patikimiausiai apsaugo skiepai (3 skiepų dozės imunitetą šiai ligai suformuoja maždaug 4 metams, pirmosios dvi skiepų dozės suleidžiamos 1-3 mėnesių intervalu, paskutinioji - paskiriama po antrosios praėjus metams), nuo Laimo ligos vakcinos kol kas dar nėra. Nuo erkinio encefalito galima skiepyti ir vaikus nuo vienerių metų.

Verta atminti, kad:

- Gamtoje geriausia vilkėti šviesius lygaus audinio drabužius. Tuomet lengviau pastebėti drabužiu ropojantį gyvį.Geriausia, jei apykaklė ir rankogaliai yra prigludę prie kūno, kelnės - sukištos į batus ar kojines.
- Pavojinga gulėti žolėje, geriau laisvalaikį leisti aktyviai - raumenims judant, erkei sunkiau įsisiurbti.
- Grįžus iš miško, pasivaikščiojimo po parką ar pievas, drabužius geriausia pakabinti saulėtoje vietoje - sausame ore erkės gyvena labai trumpai. Dėmesio! Pakabinus drabužius kambaryje, juose esančios erkės gali įsisiurbti namiškiams, kurie gamtoje net nebuvo.
- Erkių namo parnešti gali naminiai gyvūnai: katės, šunys.
- Erkės dažniausiai siurbiasi į paausius, pakinklius, kirkšnis, pažastis, sprandą.
- Erkės aktyvios būna nuo balandžio pabaigos (jei šiltas pavasaris) - gegužės iki spalio ar net lapkričio mėnesio.
- Erkiniu encefalitu gyvis užkrečia per savo seiles, tuo tarpu Laimo ligos užkratas yra parazito žarnyne.
- Erkę traukti patariama tvirtai suimant ją už galvos pincetu arba pirštais. Suimti reikia kuo arčiau odos. Erkės nepatariama traukti už kūnelio - priešingu atveju galva gali likti odoje.

Erkinis encefalitas - kaip atpažinti?

 Ligos simptomai panašūs į gripo - pakyla temperatūra, skauda galvą, maudžia kūną, pykina, kartais ligonis vemia. Maždaug po savaitės nemalonūs simptomai lyg ir praeina, tačiau praėjus dar savaitei - vėl pasikartoja. Remiantis statistiniais duomenimis, tik trečdalis sirgusiųjų erkiniu encefalitu visiškai pasveiksta. Labai daug žmonių tampa nedarbingi, patiria ilgalaikių neurologinių sutrikimų: vargina galvos skausmai, miego sutrikimai, raumenų silpnumas ar net paralyžius, gali sutrikti kalba. Apie 2 procentai susirgusiųjų erkiniu encefalitu miršta.

Laimo liga - kaip atpažinti?

Paprastai ja užsikrečiama, kai erkė įsisiurbusi į kūną yra daugiau nei 48 valandas. Ši liga yra lėtinė, dažnai iš pradžių ji net nepastebima. Daugeliu atvejų, erkės įsisiurbimo vietoje atsiranda raudona dėmė, kuri plečiasi. Pirmieji ligos simptomai praeina savaime, bet jei nesigydoma, ilgainiui gali sutrikti miegas, atmintis, regėjimas, širdies veikla. Žmogui gali pradėti skaudėti sąnarius, galvą, ausis, nugarą.
 

Nuotrauka paimta iš alcs.ch