PIRKITE INTERNETU

Kaip elgtis, kad vaikas nebijotų vaistų

Patalpinta: 2013-01-28

Kartais net ir ramiausias vaikas gali tapti itin užsispyręs, kai reikia jį įtikinti išgerti vaistų ar vitaminų. Tuomet pastangos stiprinti imunitetą ar padėti mažyliui susirgus pasijusti geriau gali virsti nemenku iššūkiu.

Kartais net ir ramiausias vaikas gali tapti itin užsispyręs, kai reikia jį įtikinti išgerti vaistų ar vitaminų. Tuomet pastangos stiprinti imunitetą ar padėti mažyliui susirgus pasijusti geriau gali virsti nemenku iššūkiu.

Geruoju ar bloguoju?

Pasiūlyta mikstūra ar net puodelis vaistažolių arbatos sukelia tik vaiko ašaras? Tokią dažnoje šeimoje pasitaikančią situaciją tėveliai bando įveikti skirtingais būdais. Vieni į šias ašaras nekreipia dėmesio ir vaistus ar maisto papildus sugirdyti bando prievarta. Kiti siekia tikslo nekalta apgaule, įmaišydami jų į skanesnio maisto kąsnį.

Tačiau abu šie būdai gali sukelti nepageidaujamus padarinius. Girdant vaistus prievarta, vaikas gali juos tiesiog išspjauti. Be to, taip mažylis gali įgyti ilgalaikę baimę ne tik vaistams, bet ir vitaminams ir bėgti vos pamatęs iš stalčiaus traukiamą jų indelį. Slėpdami juos maiste taip pat negalite būti tikri, kad vaikas suvartos visą reikiamą jų kiekį. O kai kurių gydomųjų preparatų maišyti su maistu apskritai negalima.

Suteikite galimybę rinktis

„Camelia“ vaistininkė Silvija Zubernienė tikina, kad nuo pat mažens reikėtų ugdyti sąmoningą vaiko požiūrį į rūpinimąsi sveikata: „Vaistai ar vitaminai neturi būti susiję nei su baime, nei su apgaule. Vaikas turi išmokti, kad sirgdami žmonės kartais turi juos gerti, nes jie gali padėti jam pasveikti.“

Kaip to pasiekti, jei mažylis į vaistų pusę nenori net pažvelgti? Pabandykite jam parodyti, kad suprantate, kaip jis jaučiasi. Sergantis vaikas būna suirzęs jau vien dėl ligos, todėl griežtas įtikinėjimas gali sukelti tik dar didesnį jo norą prieštarauti viskam, ką siūlote. Pasistenkite paaiškinti mažyliui, kodėl svarbu vartoti vaistus ar maisto papildus, ir kaip jie gali pakeisti jo savijautą.

Vaikas juos išgers lengviau, jei leisite jam ką nors nuspręsti pačiam. Ne vienas užsispyręs mažylis net malonaus skonio vitaminų atsisako tik todėl, kad padėties nevaldytų vien tėvai. Nors kompromisų dėl jų gėrimo, dozės ar laiko daryti negalite, pabandykite leisti vaikui ką nors pasirinkti: paklauskite jo, ar mikstūrą išgerti jis nori prieš apsirengdamas, ar jau apsirengęs, leiskite pasirinkti šaukštelį ir pan.

Saldus atlygis

Atsikratyti vaistų baimės, pasak „Camelia“ vaistininkės, gali padėti ir specialiai vaikams skirti skanūs ar patrauklių formų gydomieji preparatai.

„Šiandien vaistinėse galima rasti net tokių vaistų, vitaminų ar maisto papildų, kurie labiau primena saldumyną, skirtą vaikui palepinti. Pavyzdžiui, gerklės skausmui mažinti skirti „Meškio“ ledinukai tiek išvaizda, tiek skoniu primena įprastus saldėsius ant pagaliuko, tačiau juose esančios gydomosios medžiagos, pavyzdžiui, čiobrelių ir šalavijų ekstraktai, gali padėti palengvinti skausmą“, – sako S. Zubernienė.

Vaikai ne taip bijo preparatų, kurie sukurti būtent jiems. Tad jeigu vaikas priešgyniauja, paieškokite vitaminų ar maisto papildų, kurie neatrodytų nuobodūs ir kuriuos jis susietų su žaidimu. Jei tai ryškių spalvų vitaminai, kasdien leiskite vaikui išsirinkti mėgstamiausią dienos spalvą. Tą patį galite daryti ir su įdomios skirtingų žvėrelių ar mašinėlių formos vitaminų guminukais.

Pasak vaistininkės, tokių vaikams skirtų produktų galima įsigyti ir už mažą kainą, ypač lietuviškų, todėl taupančios šeimos biudžetas dėl to neturėtų nukentėti.

Kad vaiko nuotaika praskaidrėtų, gydymą patariama susieti su maloniais mažylio užsiėmimais – vaistus ar maisto papildus galite pasiūlyti žaisdami. Kai šie nėra skanūs, pavyzdžiui, žuvų taukai, „apdovanokite“ vaiką už drąsą. Pažadėkite kartu pažaisti jo mėgstamą žaidimą ar pasiūlykite skanėstą, kurį jis pelnys tik tuo atveju, jeigu uoliai išgers vaistus.