PIRKITE INTERNETU

Sveika mityba

Patalpinta: 2013-04-30

Sveika mityba– įvairi mityba. Pati svarbiausia sveikos mitybos taisyklė yra kiekis ir dažnumas.

Sveika mityba– įvairi mityba
Į kasdienį valgiaraštį rekomenduojama įtraukti:

Ką valgyti, kad kūno linijos būtų gražios?
Pati svarbiausia sveikos mitybos taisyklė yra kiekis ir dažnumas.

Tam, kad būtų palaikomos visos organizmo gyvybinės funkcijos, žmogui per parą reikia suvartoti mažiausiai 1200 -1300 kcal – tiek jų pakanka jei visiškai nejudama, o aplinkos temperatūra yra normali. Konkretesnis kiekvieno žmogaus per parą suvartojamų kalorijų kiekis yra labai individualus. Jis priklauso nuo bazinės medžiagų apykaitos ir fizinio aktyvumo. Jei siekiama sulieknėti, per parą suvalgomų kalorijų skaičių reikėtų sumažinti maždaug 500.  

(Ne)kardinalūs pokyčiai maitinantis:

-          Cukrų vartokite kuo saikingiau. Tai rafinuotas produktas, gamybos eigoje netekęs visų vitaminų, mineralinių medžiagų, augalinių hormonų bei fermentų. Kaip alternatyvą cukrui galima rinktis medų.

-          Mažinkite druskos kiekį (natrio chloridą). Natris daugeliui žmonių kelia kraujospūdį, yra kai kurių širdies, inkstų, odos ligų priežastis. Paros druskos norma žmogui papildomam maisto sūdymui – 1 arbatinis šaukštelis.

-          Alkį numalšinkite obuoliu, natūralaus jogurto indeliu, riešutų saujele.

-          Vakarienę geriausia valgyti likus mažiausiai 2-3 valandoms iki užmiegant, bet ne vėliau nei 21 val.  Tuomet skrandis jau spėja maistą šiek tiek apvirškinti.

-          Per dieną būtina išgerti 1,5-2 litrus vandens. Geriausia rinktis paprastą ar negazuotą mineralinį vandenį.

-          Vartokite kuo mažiau produktų, kurių sudėtyje yra sveikatai pavojingų dažiklių, konservantų ir kitų sintetinių priedų. 

Už ką organizme atsakingi:
Baltymai.
Jie būtini visiems organams. Baltymus žmogaus organizmas gauna su gyvulinės ir augalinės kilmės maistu: mėsa, pienu, kiaušiniais, žuvimi, pupelėmis, riešutais, grūdiniais maisto produktais.
Riebalai. Jų yra visų žmogaus organizmo ląstelių sudėtyje. Tai geras energijos šaltinis, gaunamas iš mėsos, pieno produktų, aliejaus, žuvies, riešutų. Su riebalais organizmas gauna ir riebaluose tirpių vitaminų – A, D, E, K.
Angliavandeniai. Tai lengviausiai prieinamas energijos šaltinis. Maistas, kuriame gausu sudėtinių angliavandenių – tai duona, grūdų produktai, bulvės. Sudėtinių angliavandenių nereikėtų painioti su paprastaisiais (saldumynais, įvairiais kepiniais, cukrumi), kurie organizmui tikrąją ta žodžio prasme padovanoja tik nereikalingų kilogramų.

Dėmesio! Sudėtinių angliavandenių per parą reikėtų suvartoti maždaug pusę visos kalorijų normos. Riebalai turėtų sudaryti iki trečdalio šios normos, baltymai – apie penktadalį. 

Svarbu atminti, kad pačių susikurtos, iš draugės nugirstos, kokiame nors žurnale perskaitytos ar televizijos laidoje skelbtos dietos dažniausiai būna nevisavertės, tad jų laikymasis gali būti žalingas organizmui. Dietą ar tam tikrą mitybos planą turėtų paskirti specialistas.