PIRKITE INTERNETU

„Camelia“ vaistinėse naujiena – COVID-19 antigenų testai, kuriuos galima atlikti namuose

Patalpinta: 2021-04-09

Nuo šiol „Camelia“ vaistinėse galima įsigyti COVID-19 antigenų testų, kurie atliekami naudojant paciento seiles. Pagal pateiktas instrukcijas testą atlikti labai paprasta, todėl Lietuvos gyventojai pasitikrinti gali patys, savo namuose.

Nuo šiol „Camelia“ vaistinėse galima įsigyti COVID-19 antigenų testų, kurie atliekami naudojant paciento seiles. Pagal pateiktas instrukcijas testą atlikti labai paprasta, todėl Lietuvos gyventojai pasitikrinti gali patys, savo namuose.

COVID-19 antigenų testai, atliekami naudojant paciento seiles, skirti kokybiškai aptiktiSARS-CoV-2antigenus žmogaus seilių bei nosies ar nosiaryklės tepinėlių mėginiuose. Šis testas naudojamas žmonių, kurie įtariami sergant COVID-19 liga, SARS-CoV-2viruso antigenams aptikti.

„Pavyzdžiui, po nustatytos COVID-19 diagnozės ir kurį laiką trukusios saviizoliacijos nežinote, ar jau esate pasirengęs grįžti į darbą ar eiti į kitas viešas vietas, ar virusas jau pasišalino ir neužkrėsite kolegų ar aplinkinių“, – sako „Camelia“ vaistininkas Rimvydas Blynas.

Taip pat tokie testai rekomenduojami darbovietėms, kurioms nuotolinis darbas neįmanomas, ypač, kuriose dirba labai daug žmonių ir viruso plitimo tikimybė yra didelė. Taip pat tokie testai naudingi asmenims, kurie dirba ar prižiūri asmenis, kuriems COVID-19 ypač pavojingas (senjorai, sergantys lėtinėmis ligomis ir kt.). Tokių testų rezultatas paaiškėja labai greitai – po 10 minučių.

R. Blynas nurodo, kad vaistinėse įsigyti testai yra skirti tik savitikrai, testo rezultatas nebus oficialus ir neįsirašys į asmens ligos istoriją. Teisinę galią turinčius testus atlieka tik sveikatos priežiūros specialistai asmens sveikatos priežiūros įstaigose ar mobiliuosiuose COVID-19 patikros punktuose. Tokie greitieji COVID-19 antigenų testai sutaupo laiko ir supaprastina testavimosi procesą. Visgi, jei namuose ar darbe atlikto greitojo testo rezultatas teigiamas ir būtinas teisinis diagnozės pagrindimas, testą reikėtų pakartoti COVID-19 mobiliajame punkte, prieš tai laikantis saviizoliacijos ir kitų saugumo priemonių.

„Jei pajutote peršalimo, gripo ar galimo COVID-19 simptomus, patys į vaistinę neikite, saugokite save ir kitus, nes jausdami simptomus galite užkrėsti kitus. Jei manote, kad toks testas jums gali praversti, rekomenduoju įsigyti ateičiai ir, jei prireiks, testą galėsite atlikti nedelsiant. Visgi, jei nuspręsite testą atlikti po ligos ir baigiantis saviizoliacijai, paprašykite, kad testą nupirktų artimieji, draugai ar kaimynai, kurie su jumis kontakto neturėjo, o prekes jums perduos per atstumą, – prašo vaistininkas R. Blynas ir tai savo pacientams vis primena.

– Pandemijos metu labai svarbu rūpintis ne tik savimi, tačiau ir kitais, kad kuo įmanoma įvairesnėmis priemonėmis užkirstume kelią COVID-19 plitimui.“

Netrukus „Camelia“ vaistinėse pasirodys ir greitieji COVID-19 testai, atliekami imant mėginį iš nosies.

Kaip sako vaistininkas, testavimas – viena pagrindinių priemonių užkirsti kelią naujam ir pavojingam virusui plisti.

„Camelia“ vaistininkas R. Blynas primena pagrindinius peršalimo, gripo ir COVID-19 simptomus.