PIRKITE INTERNETU

Elektrolitų svarba: kodėl vasara jų netenkame?

Patalpinta: 2019-06-04

Sodo darbai, lauko pramogos, sportas, pasivaikščiojimai – laiko gryname ore leidžiama vis daugiau. Šiuo laikotarpiu natūraliai patiriama daugiau fizinio krūvio. Ne tik aktyvi veikla, bet ir saulės kaitra skatina prakaitavimą...

Sodo darbai, lauko pramogos, sportas, pasivaikščiojimai – laiko gryname ore leidžiama vis daugiau. Šiuo laikotarpiu natūraliai patiriama daugiau fizinio krūvio. Ne tik aktyvi veikla, bet ir saulės kaitra skatina prakaitavimą su kuriuo, pasak „Camelia“ vaistininkės Ievos Sauserytės, prarandama dalis reikalingų mikroelementų: „Netekus jų sutrinka raumenų, širdies veikla. O jeigu trūksta magnio, tuomet trūksta ir kalcio, kalio – susidaro toks užburtas ratas.“

 

Vasaros laikotarpiu netenkami mikroelementai labai svarbūs visam organizmui. Su prakaitu drauge pasišalina magnis, kalcis, natris, reikalingi druskų junginiai. Esant jų trūkumui gali pasireikšti įvairūs silpnumo, skausmo požymiai.

 

Magnio svarba

 

Magnis – svarbus ne tik raumenų, bet ir nervų sistemos veiklai. Jo trūkumas gali sukelti skausmingus raumenų susitraukimus (mėšlungį), nevalingus tikus, tirpimo pojūtį, nuovargį. Esant jo stygiui, gali sutrikti ir širdies veikla. Todėl ypač svarbu išlaikyti jo balansą organizme šiltuoju laikotarpiu, dirbant lauko darbus ar užsiimant aktyvesne veikla. Jo trūkumą signalizuoti gali ir raumenų sąstingis bei neveiksnumas. Vandenyje tirpstantys preparatai jo trūkumą padės atstatyti momentiškai.

 

Kalio balansas

 

Raumenų veiklai svarbus ir kalis. Jo trūkumas gali sukelti ir kraujospūdžio problemas. Jis atsakingas už širdies, virškinamojo trakto raumenų veiklą. Pajutus neritmingą širdies plakimą, perdėtą prakaitavimą, nuovargį ar nedarbingumą – priežastis gali būti sumažėjęs kalio balansas organizme.

 

Susigrąžinti mikroelementus padės elektrolitų turintys maisto papildai, kuriuos gerti rekomenduojama po fizinio krūvio, sporto, net darbo lauke. Jie pasižymi momentiniu poveikiu, todėl esant minėtiems požymiams, natūraliam mikroelementų balanso išlaikymui, rekomenduojama preparatus gerti profilaktiškai.

 

„Paprastame vandenyje šių mikroelementų nerasite, nebent jis bus prisotintas reikalingais elektrolitais specialiai. Mikroelementai mūsų organizme reikalingi, nes atlieka daug gyvybiškai svarbių funkcijų. Ne tik reguliuoja vandens kiekį, apykaitą, kraujo spaudimą, bet atkuria pažeistus audinius“, – jų svarbą komentuoja vaistininkė I. Sauserytė.