PIRKITE INTERNETU

Lietuvos gyventojai šluoja greituosius antigenų testus

Patalpinta: 2021-04-17

„Camelia“ vaistinėse greitieji antigenų testai pasirodė dar praėjusią savaitę, o vaistininkai sako, kad pacientų susidomėjimas yra didžiulis. Jau parduoti keli tūkstančiai tokių testų ir paklausa nemažėja.

Šiuo metu vaistinėse parduodami greitieji antikūnų testai, kurie atliekami naudojant paciento seilės. Tokie testai skirti kokybiškai aptikti SARS-CoV-2 antigenus žmogaus seilių bei nosies ar nosiaryklės tepinėlių mėginiuose. Testai naudojami žmonių, kurie įtariami sergant COVID-19 liga, SARS-CoV-2 viruso antigenams aptikti.

Testo rinkinys yra kietos fazės imunochromatografinis tyrimas. Vaistininkai akcentuoja, kad testas pateikia tik preliminarų bandymo rezultatą, todėl visi reaktyvūs bandiniai su COVID-19 testo rinkiniu turi būti patvirtinti alternatyviu (-ais) tyrimo metodu (-ais) ir klinikinėmis išvadomis.

„Pacientai aktyviai domisi tokiais testais, per vieną dieną, vienoje vaistinėje parduodame kelias dešimtis tokių testų“, – sakė „Camelia“ vaistininkė Virgilija Bečelytė.

 Pacientai klausia, ar reikia specialisto pagalbos atliekant šį testą, tačiau vaistininkai tikina, kad jį atlikti labai paprasta. 

„Prie testo pridedama išsami instrukcija, kaip juo naudotis, kokius žingsnius atlikti ir kaip įvertinti jo rezultatą. Aprašymas labai išsamus ir aiškus, tad atlikti testą labai paprasta“, – sako vaistininkė V. Bečelytė. Testo rezultatas paaiškėja jo 10-15 minučių.

Vaistininkė sako, kad tokie testai tikslingai naudojami esant COVID-19 simptomams arba jau turint prieš tai patvirtintą diagnozę, prieš saviizoliacijos pabaigą.

Vaistininkė nurodo, kad vaistinėse įsigyti testai yra skirti tik savitikrai, testo rezultatas nebus oficialus ir neįsirašys į asmens ligos istoriją. Teisinę galią turinčius testus atlieka tik sveikatos priežiūros specialistai asmens sveikatos priežiūros įstaigose ar mobiliuosiuose COVID-19 patikros punktuose. Tokie greitieji COVID-19 antigenų testai sutaupo laiko ir supaprastina testavimosi procesą. Visgi, jei namuose ar darbe atlikto greitojo testo rezultatas teigiamas ir būtinas teisinis diagnozės pagrindimas, testą reikėtų pakartoti COVID-19 mobiliajame punkte, prieš tai laikantis saviizoliacijos ir kitų saugumo priemonių.

Planuojama, kad „Camelia“ vaistinėse taip pat bus testų, kurie atliekami imant mėginį iš nosies.

Šiuo metu vienas greitasis antigenų testas „Camelia" vaistinėje kainuoja 6,89 Eur ir tai yra mažiausia kaina Lietuvos rinkoje. Testus galite įsigyti čia.