PIRKITE INTERNETU

Stop erkėms ir uodams!

Patalpinta: 2020-05-21

Atšilus orams vis daugiau žmonių renkasi laisvalaikį gamtoje, tačiau čia mus pasitinka ne itin malonūs draugai – erkės bei uodai.

Atšilus orams vis daugiau žmonių renkasi laisvalaikį gamtoje, tačiau čia mus pasitinka ne itin malonūs draugai – erkės bei uodai. „Medikai rekomenduoja skiepytis nuo erkinio encefalito, tai efektyviausia prevencinė priemonė. Tačiau erkės platina ir Laimo ligą, nuo kurios skiepų nėra, tad net ir paskiepijusiems reiktų naudoti išorines apsaugos priemones“, – pokalbį pradeda vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Kristina Zacharevič.

Tinkama apranga ir priemonės

Pašnekovė pataria einant į mišką ar parką tinkamai apsirengti: rinktis šviesių spalvų, prigludusius drabužius, geriausia ilgomis rankovėmis ir klešnėmis. Taip pat derėtų dėvėti kepurę ir susirišti plaukus. Grįžus namo ir nusirengus visus drabužius, reikia pasitikrinti, ar nėra įsisiurbusi erkė. Itin atidžiai rekomenduojama apžiūrėti kelių ir alkūnių linkius.

Norint apsisaugoti nuo uodų ar erkių įprasta naudoti įvairius repelentus. „Vaistinėje jų apstu: nuo purškalų iki kremų ar pieštukų. Vis tik žmonės dar linkę naudoti alternatyvias priemones, pavyzdžiui, acto tirpalą ar česnaką. Tiesa, kad erkės nemėgsta šių kvapų, bet tai kur kas mažiau efektyvu nei farmacininkų sukurti preparatai“, – pastebi K. Zacharevič.

Pasirinkimas vaikams

Vaikai yra itin mėgiamas erkių „laimikis“. Jie žemesnio ūgio, mažiau budrūs ir labiau linkę vaikščioti po nenušienautą pievą ar kitus brūzgynus. Vis tik daugelį vaikų sunku nuodugniai ištepti ar apipurkšti repelentu. „Tam vaistinėse turime puikių apyrankių ar segtukų, kurie ne tik atrodo žaismingai, bet ir efektyviai atbaido erkes ir uodus“, – teigia „Camelia“ atstovė.

Ką daryti „pasigavus“?

Visgi jei netyčia įsisiurbė erkė – ją nedelsiant reikia ištraukti. Kad tai pavyktų padaryti sklandžiau galima naudoti specialų erkių traukiklį. Normalu, jei kelias dienas po įkandimo toje vietoje yra paraudimas. Vis tik jei paraudimas nepranyksta ar didėja – reiktų nedelsiant kreiptis į medikus.

Na, o jei po smagios vakaronės lauke kitą rytą stipriai niežti nuo uodų įkandimų – vaistinėje galima įsigyti veiksmingų antihistamininių preparatų ir juos lokaliai naudoti ant patinusių ir paraudusių vietų. Dažniausiai šie medikamentai parduodami be recepto.