PIRKITE INTERNETU

Efektyviausia dieta – ar tokia egzistuoja?

Patalpinta: 2013-01-30

Delčios, Vaikulės, ryžių, kefyro, Viduržemio jūros regiono, kopūstų, japoniška, greipfrutų, pagal kraujo grupę - dietų pavadinimų pastaruoju metu girdime pačių įvairiausių. O kuri jų pati efektyviausia?

Delčios, Vaikulės, ryžių, kefyro, Viduržemio jūros regiono, kopūstų, japoniška, greipfrutų, pagal kraujo grupę  - dietų pavadinimų pastaruoju metu girdime pačių įvairiausių. O kuri jų pati efektyviausia?

Panašus klausimas kiekvieną pavasarį pradėjus šilti orams neduoda ramybės didžiajai daliai moterų - kiekvienai norisi atrodyti gražiai, grakščiai, lieknesnei. Kaip teigia gydytojai, efektyviausia dieta - protingas, su mitybos specialistu suderintas valgiaraštis, kuriame netrūksta jokių žmogaus organizmui reikalingų maisto medžiagų. Juo remiantis lieknėjama sveikai, kitaip tariant, dėl staiga pasikeitusio maitinimosi režimo ir įpročių nekyla jokių sveikatos sutrikimų, o numesti kilogramai negrįžta.

Nesivadovauti draugų patirtimi

Gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė tvirtina, jog nėra vienos universalios dietos, kuri tiktų absoliučiai visiems. „Mesdami svorį žmonės dažniausiai vadovaujasi draugų ar kaimynų patirtimi, išbando įvairiausius internete perskaitytus patarimus.  Ir tik tuomet, kai kas nors nepasiseka, pradeda ieškoti kaltų. O kaltininkais derėtų laikyti elementarių žinių stoką, taip pat norą sulieknėti kaip įmanoma greičiau, vengimą didinti fizinį aktyvumą", - teigia dietologijos klinikos „Dietos sistema" gydytoja. Anot K. Jasmontienės, nusprendus liesėti, pirmiausia būtina susirinkti kuo daugiau informacijos - geriausia pasikonsultuoti su specialistu, reikalui esant atlikti vienokius ar kitokius organizmo tyrimus. Taip pat derėtų atminti, kad vien pakoreguota mityba, ar vien sportas atsikratyti tiek svorio, kiek norima, tikrai nepadės. "Būtina derinti ir viena, ir kita. Galutiniams rezultatams nemažai įtakos, žinoma, turi ir užsispyrimas, valios tvirtumas, motyvacija, kantrybė", - pasakoja K. Jasmontienė. Dietologės tvirtinimu, norint tik šiek tiek pakoreguoti savo kūno linijas, nesiekiant radikaliai pasikeisti, specialių dietų laikytis tikrai nereikia, tačiau mitybą pakoreguoti visgi vertėtų. Tai daryti rekomenduotina pamažu, kad organizmas spėtų persiorientuoti, priprasti prie pokyčių. Netinkami produktai - riebūs, sunkiai virškinami, kaloringi, saldūs patiekalai. Vietoj jų patartina rinktis daržoves, vaisius, įvairias kruopas, liesą mėsą, žuvį,  augalinės kilmės riebalus. Kartu vertėtų po truputį mažinti porcijas, stengtis valgyti reguliariai, kasdien panašiu metu, nepamiršti gerti pakankamai vandens. Tarp valgymų patariama užkandžiauti, jei intervalas tarp maitinimosi  yra didesnis nei 3-4 val. Jei siekiama sulieknėti, per parą suvalgomų kalorijų skaičių reikėtų sumažinti maždaug 500.

„Patogesni" lieknėjimo būdai

Mažų kainų vaistinių tinklo „Camelia" vaistininkė Jūratė Cijunaitienė atkreipia dėmesį, jog metant svorį labai svarbu nepersistengti. „Pavasarį organizmas ir taip stokoja įvairių vitaminų bei mineralinių medžiagų. Valgome vis mažiau šviežių vaisių ir daržovių. Žiemos šalčiai, darganos ne vieną mūsų buvo „apdovanoję" įvairiais peršalimo ir gripo virusais, privertę vartoti vaistų. Pasekmė - nusilpęs imunitetas. O čia dar ir dietos laikomasi. Organizmui tenka atlaikyti išties nemenką krūvį", - teigia vaistininkė. J.Cijunaitienė pastebi, kad kai kurios, suliesėti nusprendusios moterys, itin domisi lieknėjimui skirtais preparatais. Pastaruosius, anot vaistininkės, derėtų suskirstyti į kelias grupes. „Vieni preparatai „suriša" riebalus. Jie sudaryti iš nevirškinamų polimerų, kurie virškinimo trakte išbrinksta ir sugeria didelę dalį riebalų, taip sumažindami jų pasisavinimą. Tokie papildai labiausiai tinka tiems žmonėms, kurie nenori laikytis drastiškų ir alinančių dietų, svorį pageidauja mesti palengva, subalansavę savo mitybą. Preparatai, padedantys sumažinti riebalinio audinio masę ir padidinti raumenų masę, yra veiksmingi tik itin daug sportuojant. Šiai grupei priklausytų konjuguota linolio rūgštis (gerai žinoma kaip CLA), chromas, karnitinas. Dalis moterų yra itin pamėgusios obuolių sidrą. Jis apetitą slopina ne veikdamas centrinę nervų sistemą, o dalyvaudamas gliukozės apykaitoje. Kadangi obuolių sidre esanti acetinė rūgštis skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą, jis netinka tiems, kuriems padidėjęs rūgštingumas ar vargina rėmuo. Populiarūs yra ir specialių vaistažolių preparatai - tai dažniausiai keleto augalinių ekstraktų deriniai. Jų sudėtyje neretai būna ir žolių, kurios laisvina vidurius ar skatina šlapimo išsiskyrimą, tad svoris mažėja, bet tik dėl to, kad netenkama skysčių. Alergiškiems asmenims vaistažoles vartoti reikėtų atsargiau. Derėtų nepamiršti ir centrinę nervų sistemą veikiančių bei apetitą slopinančių preparatų. Daugelis jų pasižymi dideliu svorį mažinančiu poveikiu, tačiau dėl šalutinių reiškinių (burnos džiūvimas, širdies ritmo sutrikimas, nemiga ir pan.) yra uždrausti vartoti", - pasakoja „Camelia" vaistininkė. J.Cijunaitienė priduria, kad svorį nusprendus mesti į pagalbą pasitelkus kokią nors lieknėjimui skirtą priemonę, pirmiausia reikėtų pasitarti su specialistu - tik tokiu atveju bus išvengta žalos organizmui.

Vyrams svorį numesti lengviau?

Sporto specialistai pataria - metant svorį jokiu būdu negalima badauti, ypač po treniruotės. Pasportavus tinka suvalgyti ką nors lieso, priešingu atveju baltymų netekę ir jų stokojantys raumenys, juos "skolinsis" iš aplinkinių vidaus organų: širdies, inkstų, kepenų ir kitų. Tie ilgainiui pradės silpti. Rezultatas - dažnesnės ligos, spartesnis organizmo senėjimo procesas.

Treniruotes reikėtų rinktis tokias, kurios būtų panašios į ištvermę lavinančias pratybas, kitaip tariant, pratimų skaičius didinamas, o poilsis tarp jų kartojimų trumpinamas pamažu. Jei nusprendėte lankytis treniruoklių salėje, rekomenduotina pradėti nuo paties mažiausio svorio. Nederėtų kopijuoti kitų žmonių atliekamų pratimų ar sportuoti pagal jų tempą, skaičiuoti aplinkinių numestų kilogramų ir lyginti jų rezultatus su savaisiais. Kiekvienas žmogus yra individualus.

Nors šiandien - lygių galimybių laikai, vyrams - kad ir kaip moterims nepatiktų tai girdėti - svorį mesti lengviau. Tam įtakos turi genetika. Senovėje medžiotojams vyrams buvo reikalingas raumeningas kūnas, riebalų ląstelės jiems tarnaudavo, kaip kuras, kurį jie sudegindavo bandydami įveikti auką. Tuo tarpu namų židinį saugančioms moterims riebalinis sluoksnis organizme garantuodavo vaisingumą, leisdavo susilaukti sveikų palikuonių.

Tik faktai

Pasaulyje egzistuoja ne tik efektyvių, bet ir absurdiškų, taip pat itin drastiškų dietų:

•-       Saldainių arba šokolado, limonado, vaikiško maisto, t.y., tyrelių dieta. Jos kurį laiką buvo itin populiarios tarp Holivudo garsenybių. Gerdama limonadą, svorį prieš kurį laiką bandė sumažinti Beyonce Knowles.

•-       Kirmėlių kaspinuočių dieta. Jau 1920 metais buvo kalbama apie šios dietos efektyvumą, mat žmogaus pilve augantis gyvis suvalgo absoliučiai viską, kas patenka į jo šeimininko organizmą. Sklandė gandai, jog legendinė dainininkė Maria Callas, išgėrusi piliulę, kurioje buvo kaspinuočio kiaušinėlis,  numetė 27 kilogramus. Scenos pažiba tai neigė, tvirtino, jog sulieknėjo sureguliavusi mitybą. Kad ir kaip ten būtų, pastaruoju metu kartas nuo karto pasigirsta atvejų, kad žmonės svorį meta lieknėdami būtent tokiu būdu.

•-       Vyno dieta, anot ją išbandžiusiųjų, padeda numesti iki 5 kg svorio. 5 dienas reikia maitintis pagal tokį pat valgiaraštį:  ryte - kiaušinis ir pomidoras, po 2 valandų - obuolys, dar po 2 valandų - 200 g varškės ir agurkas, po 3 valandų taurė raudono vyno ir jūs - liekni. Argi ne absurdas?