PIRKITE INTERNETU

Po pusnimis gali slėptis pavojus: 10 taisyklių, padėsiančių išvengti traumų

Patalpinta: 2024-01-01

Mėgstantys aktyvias šaltojo sezono pramogas dažniausiai jau yra pasiruošę didesnei traumų rizikai, tačiau pastaroji gali tykoti ir paprasčiausiai einant gatve. Juk ne vienam teko susidurti su po sniego paklotu besislepiančiu pavojingu ledu ar slystelėti ant blizgučiu pasidengusio asfalto. Vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkas Deimantas Auškalnis primena pagrindines ėjimo slidžia kelio danga taisykles ir paaiškina, ką daryti patyrus traumą.

Mėgstantys aktyvias šaltojo sezono pramogas dažniausiai jau yra pasiruošę didesnei traumų rizikai, tačiau pastaroji gali tykoti ir paprasčiausiai einant gatve. Juk ne vienam teko susidurti su po sniego paklotu besislepiančiu pavojingu ledu ar slystelėti ant blizgučiu pasidengusio asfalto. Vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkas Deimantas Auškalnis primena pagrindines ėjimo slidžia kelio danga taisykles ir paaiškina, ką daryti patyrus traumą.

„Žiemą padaugėja ne tik kvėpavimo takų ligų, bet ir įvairių traumų, susijusių su slidžiais keliais“, – sako vaistininkas. Anot jo, dažniausiai žmonės patiria lengvus sužalojimus: nubrozdinimus, mėlynes, raumenų patempimus ar sutrenkimus.

Kai vien pirmos pagalbos neužtenka

„Deja, ne visada slystelėjus gali pavykti išsisukti tik su lengvu sumušimu, kartais traumos gali būti sudėtingesnės. Pavyzdžiui, esant raiščių ir sausgyslių patempimui, pirmąsias keletą dienų reikia sužalotą vietą šaldyti, o ne šildyti. Geriausia sužeidimą sutvarstyti, kad galūnė mažiau judėtų ir netintų, tai taip pat tai padės sumažinti juntamą skausmą. Siekiant išvengti panašių sužalojimų arba susižeidus minimalizuoti nemalonius pojūčius, svarbu reguliariai palaikyti fizinį aktyvumą, mankštintis, skirti laiko tempimo pratimams – tai didina jungčių elastingumą ir atsparumą“, patarimais dalinasi D. Auškalnis.

Anot vaistininko, namuose gydytis galima, tik jei po traumos juntamas skausmas yra lokalus ir neplintantis į kitas vietas. Svarbu atkreipti dėmesį ir į tai, ar vartojant nesteroidinius vaistus nuo skausmo arba šaltus kompresus, nemalonūs pojūčiai mažėja. Jei minėtos priemonės nepadeda ir skausmas nepasitraukia per 12 valandų, reikėtų kreiptis į gydytojus.

„Lengvas traumas įprastai galima gydyti savarankiškai – susitrenkus koją, ranką ar kitą kūno vietą, svarbu sureaguoti ir imtis atitinkamų priemonių kuo greičiau. Sužeistą vietą pirmiausia šaldyti, tam galima naudoti ne tik specialius šaldymo maišelius, bet ir šaldytuve rastus ledo kubelius ar net sniegą, tačiau prieš tai įvyniojus į audinį, kad nebūtų tiesioginio kontakto su oda. Šaldymas gana greitai sumažina skausmą ir patinimą, o veiksmingiausia tai daryti per pirmąsias 48 valandas po susižeidimo“, –  atskleidžia vaistininkas.

Suskubti ir ieškoti pagalbos D. Auškalnis ragina ir patyrus galvos traumą, ypač jaučiant tokius simptomus, kaip silpnumas, pykinimas ar intensyvus skausmas. Vaistininkas paaiškina, kad galvos traumos gali kelti rimtą pavojų sveikatai ar net gyvybei, ypač tada, kai paslydęs žmogus griūva visu svoriu. Tokiu atveju gali net prasidėti vidinis kraujavimas, ištikti sąmonės praradimas ar smegenų sutrenkimas. Būtent dėl to, jei jaučiame, kad slystame ir tuojau griūsime, reikėtų stengtis galvą lenkti į priekį, kad ši neatsitrenktų į grindinį“, – perspėja jis.

Kalbant apie traumas bendriau, susižalojus bene visuomet rekomenduojama vengti stipresnio fizinio krūvio, stebėti, ar sužeista vieta netinsta, ar skausmas nestiprėja. Taip pat jeigu susižeidėte ranką, D. Auškalnis primena nedelsiant nuimti visus papuošalus, nes galūnei ištinus jie gali sutrikdyti kraujotaką.

Žiemos vaistinėlė

Farmacininkas pataria peržvelgti ir savo namų vaistinėlę, kurioje turėtų rastis dažniausiems negalavimams palengvinti skirti medikamentai ar preparatai, taip pat pirmajai pagalbai reikalingos medicininės priemonės.

„Žiemos sezonu namų vaistinėlėje naudinga turėti šaldančių priemonių, tarkime, kompresų ar specialių gelių. Visada praverčia ir priemonės žaizdų dezinfekcijai – svarbu atkreipti dėmesį, kad tam turėtų būti naudojami specialūs preparatai, o ne rankų dezinfekciniai skysčiai. Pravartu namuose turėti elastinį, medicininį, kompresinį tvarstį, pleistrų, turniketą, žirkles ir skausmą malšinančių vaistų. Atkreipkite dėmesį, kad šias atsargas derėtų nuolat papildyti ir automobilio vaistinėlėje“, – vardija vaistininkas.

Anot jo, taip pat naudinga turėti specialių tepalų, kurie padeda gydyti sumušimus, mažiną po sutrenkimo likusias kraujosruvas.

10 vaistininko D. Auškalnio patarimų, kaip išvengti traumų žiemą:

1.                                Neskubėkite eidami slidžiais takais – tai darykite lėtai ir mažais žingsneliais. Būkite atidūs ir dėmesingi.

2.                                Saulėtomis dienomis nešiokite saulės akinius, kad gerai matytumėte kelią.

3.                                Lipdami laiptais, laikykitės už turėklų.

4.                                Geriau eikite sniegu, o ne ledu.

5.                                Venkite aukštakulnių. Avėkite tinkamus batus, grubaus reljefo padu, kurie padidina sukibimą su kelio danga.

6.                                Rankas išsitraukite iš kišenių, taip lengviau išlaikysite pusiausvyrą ir sumažinsite lūžių riziką parkritus.

7.                                Paslydus, patariama kristi atsipalaidavus, tada raumenys bus neįtempti ir kritimas bus švelnesnis.

8.                                Jei pastebite, kad pargriuvimo išvengti nepavyks, stenkitės kristi ne ant ištiestų rankų, o ant sėdmenų ar šlaunų.

9.                                Saugokitės varveklių, nes jiems krentant, galima patirti sunkių galvos traumų.

10.                              Eidami nelaikykite rankose telefono.