PIRKITE INTERNETU

Paslauga vaistinėse paskatino gyventojus pirmą kartą pasiskiepyti nuo erkinio encefalito

Patalpinta: 2021-04-30

Jau kuris laikas specialius kursus baigę išplėstinės praktikos vaistininkai gali skiepyti šalies gyventojus nuo erkinio encefalito. „Camelia“ vaistininkai sako, kad kone kas antras pacientas, pasiskiepijęs vaistinėje, pirmą kartą vakcinuojasi nuo erkinio encefalito. Tai patvirtina, kad šios paslaugos pasiekiamumas prisideda prie skiepijimo apimčių didinimo.

„Iki šiol niekaip neprisiverčiau, bet, štai, atėjau“; „Ėjau pro šalį ir sugalvojau“; „Šiandien prisiminiau, kad jau laikas revakcinuotis“ tokius ir panašius pastebėjimus kasdien girdi „Camelia“ išplėstinės praktikos vaistininkai, kurie skiepija nuo erkinio encefalito.

„Pacientai pasakoja, kad pasiskiepyti ateina į vaistinę, nes ji arčiau namų, taip greičiau, be to, vieną iš priežasčių įvardija nenorą eiti į gydymo įstaigas vengiant kontakto su galimai sergančiais asmenimis, – sako išplėstinės praktikos vaistininkė Ieva Sauserytė. – Neretai būna tokių atvejų, kai pacientai paskambina užsiregistruoti skiepui, sužino, kad laisvų laikų yra kad ir dabar, ir už keliolikos minučių ateina į vaistinę pasiskiepyti. Daugelis vaistinėje pasiskiepijusiųjų akcentuoja patogumą.“

Vaistininkė taip pat džiaugiasi, kad kone kas antram pacientui skiepas nuo erkinio encefalito būna pirmas. „Dažniausiai pasiskiepyti nusprendę žmonės nori tai padaryti šiandien ar bent jau rytoj. Jei tektų laukti, pavyzdžiui, savaitę, per tą laiką gali pasikeisti planai ir vakcinacija žmonėms nebetampa tokia svarbi. Manome, kad platesnis paslaugos prieinamumas prisidės prie skiepijimo apimčių didinimo. Tai labai svarbu siekiant valdyti šią rimtą užkrečiamą ligą, erkinį encefalitą“, – sako „Camelia“ vaistininkė I. Sauserytė.

Įprastinė skiepijimo schema – 1–3 mėn. mėnesių laikotarpiu suleidžiamos dvi dozės, o trečia – praėjus 5–12 mėn. po antrosios injekcijos. Įgytas imunitetas išlieka 3-5 metus, tad praėjus šiam laikotarpiui reikalinga revakcinacija.

Erkinis encefalitas yra sunki virusinė liga, pažeidžianti galvos smegenis ar periferinius nervus. Ligos pasekmės – nuo dėmesio, nemigos sutrikimo, galvos skausmo iki neįgalumo ar net mirties. Maždaug trečdalis žmonių, persirgusių erkiniu encefalitu, nevisiškai pasveiksta. Lietuvoje sergamumas erkiniu encefalitu yra vienas didžiausių Europoje.

Norint išvengti erkinio encefalito ar kitų erkių platinamų ligų, gamtoje reikėtų būti budriems. Jei erkė įsisiurbė, būtina nedelsiant atsargiu judesiu ją ištraukti, o įsiurbimo vietą dezinfekuoti. Visgi erkinis encefalitas užklumpa netikėtai, vienintelė prevencinė priemonė – skiepai.

Skiepijimas Lietuvos vaistinėse – naujovė, tačiau ši paslauga nėra naujiena kitose šalyse. Išplėstinės praktikos vaistininkai iki šiol pacientus skiepija Didžiojoje Britanijoje, Airijoje, Portugalijoje, Estijoje ir kt.

Kas ir nuo ko gali pasiskiepyti Camelia vaistinėse?

Šiuo metu „Camelia“ vaistinėse skiepijame nuo erkinio encefalito ir sezoninio gripo 18 metų sulaukusius asmenis. Skiepai nuo COVID-19 vaistinėse kol kas neprieinami.

Kiek kainuoja skiepijimo paslauga?

„Camelia“ vaistinėse šiuo metu galima pasiskiepyti erkinio encefalito vakcina suaugusiems ir ši paslauga kainuoja 32.99 Eur.

Kuriose Camelia vaistinėse galiu pasiskiepyti?

Šiuo metu skiepų paslaugą teikiame šiose „Camelia“ vaistinėse:

VILNIUJEVikingų g. 3 (8 5 2330736)
Savanorių pr. 1 (jau greitai)
KAUNELaisvės al. 55 (8 37 203659)
ŠIAULIUOSETilžės g. 109 (8 680 19520)
KLAIPĖDOJEVingio g. 6 (jau greitai)
Taikos pr. 64 (jau greitai)

Ar reikia registruotis skiepų paslaugai iš anksto?

Siekdami mažinti susibūrimus vaistinėse, rekomenduojame skiepų paslaugai užsiregistruoti iš anksto vaistinėje arba nurodytais vaistinių kontaktais. Atvykusius neregistruotus klientus į vaistinę galėsime paskiepyti tik esant laisviems registracijos laikams.

Ar skiepytis vaistinėje saugu?

„Camelia“ vaistinėse įrengti skiepų kabinetai, atitinkantys visus teisės aktų skiepų kabinetams keliamus reikalavimus. Skiepus atlieka išplėstinės praktikos vaistininkai, kurie baigė kvalifikacijos kėlimo kursus išplėstinės praktikos vaistininko licencijai gauti ir išlaikė praktikos bei teorijos egzaminus.

Jei turite daugiau klausimų, susijusių su skiepijimu, į juos visada atsakys mūsų vaistininkai nurodytais vaistinių kontaktais.