PIRKITE INTERNETU

Vaikų karščiavimo ir skausmo mažinimas

Patalpinta: 2020-03-26

Vaikas pirmą kartą keliauja į darželį. Tai sukelia didelį jaudulį bei daugybę klausimų ir mažajam herojui, ir jo tėveliams. Net jei ir adaptuotis sekasi gana gerai, jau pirmąją savaitę procesą sutrikdyti gali užklupusi liga – kolektyvuose dienas leidžiantys ikimokyklinio amžiaus vaikai serga dažniau nei tie, kurie auga namų aplinkoje.

Vaikas pirmą kartą keliauja į darželį. Tai sukelia didelį jaudulį bei daugybę klausimų ir mažajam herojui, ir jo tėveliams. Net jei ir adaptuotis sekasi gana gerai, jau pirmąją savaitę procesą sutrikdyti gali užklupusi liga – kolektyvuose dienas leidžiantys ikimokyklinio amžiaus vaikai serga dažniau nei tie, kurie auga namų aplinkoje. Teigiama, kad ikimokyklinukų tėveliai į gydytojus kreipiasi itin dažnai ir vizitų skaičiumi lenkia kitas pacientų grupes. Dažniausi vaikiškų ligų simptomai yra sloga, kosulys, ausų skausmas, karščiavimas bei su tuo susijusi bloga vaikų savijauta, pavyzdžiui, sutrikęs miegas, dingęs apetitas, irzlumas.

Karščiavimas – geras ženklas?

Kiekvieniems tėveliams neramu, kai jų vaikas karščiuoja. Bet tikrai verta žinoti, kad vaikų karščiavimas dažniausiai yra gana geras ženklas ir rodo gerybinę ligos eigą. Tai reiškia, kad karščiavimas netgi naudingas – jis padeda vaiko imuninei sistemai kovoti su įvairiais patogenais, pavyzdžiui, bakterijomis ar virusais. Jei vaikas jaučiasi gerai, tuomet gydytojai rekomenduoja temperatūros iki 38 °C ar 38,5 °C net nemažinti. Būtina vertinti bendrą mažylio sveikatos būklę ir nuspręsti – reikalingi vaistai ar ne.

Kada temperatūrą reikėtų mažinti?

Visai kitaip, jei vaikas dėl pakilusios kūno temperatūros jaučiasi blogai. Jei tėveliai pastebi, kad vaikas jaučia diskomfortą, pavyzdžiui, dėl karščiavimo neramiai miega ar tiesiog negaluoja, yra irzlus ar netgi verksmingas, tuomet verta apsvarstyti vaistinių preparatų vartojimą. Vaikai labai skirtingai reaguoja į bazinės kūno temperatūros svyravimus, tad jei ji pakyla daugiau ir mažylis yra jautresnis tokiam šuoliui, tuomet gali atsirasti netgi pavojingų traukulių ir kitų simptomų, susijusių su dehidratacija. Taigi reikėtų atsiminti vieną taisyklę – vaikų karščiavimas pirmiausia mažinamas ne dėl to, kad būtina sugrąžinti normalią kūno temperatūrą, o dėl to, kad vaikas ir vėl jaustųsi gerai.

Ar visiems skauda vienodai?

Kitas dažnas vaikų negalavimas yra skausmas. Skausmas – labai individualus ir daugialypis pojūtis, susijęs su nemaloniais jutimais ir emocinėmis patirtimis, sukeltomis įvairaus tipo audinių pažeidimo. Vieni skausmą suvokia vienaip, kiti – kitaip, tad tokio paties intensyvumo skausmas vienam vaikui gali būti vos „juntamas“, o kitą gali tiesiog varyti iš proto. Puikus pavyzdys – dantų dygimas. Vienoms šeimoms šis etapas praeina žymiai lengviau nei kitoms.

Apskritai, labai sunku nustatyti, kokio intensyvumo skausmą vaikas jaučia – tam dažnai trukdo kalbos barjeras. Kuo vaikas vyresnis, tuo jam skausmą apibūdinti lengviau. Mažesniems vaikams naudojamos kitos skausmo intensyvumo nustatymo priemonės, pavyzdžiui, jiems parodomi veideliai su įvairiomis išraiškomis ir paprašoma parodyti tą, kuris galimai labiausiai atvaizduoja vaiko dabartinę savijautą. Jei skausmas sukelia diskomfortą, jį taip pat reikia malšinti kaip ir karščiavimą. Vėlgi – būtina vertinti simptomų visumą ir nuspręsti dėl vaistinių preparatų reikiamybės.

Kas dažniausia pasitelkiama vaikų skausmo ir karščiavimo mažinimui?

Visiems geriausiai žinomi ir populiariausi vaistiniai preparatai, vartojami vaikų skausmui ir karščiavimui mažinti, yra paracetamolis ir ibuprofenas. Pastebima, kad ibuprofenas turi šiek tiek daugiau naudingųjų savybių, tad ši vaistinė medžiaga pediatrijoje skiriama vis dažniau, nors paracetamolis taip pat nepraranda savo pozicijų.

Ibuprofenas tinka ir vaikams (ne anksčiau kaip nuo pusės metų amžiaus), ir suaugusiesiems. Yra įvairiausių tam tikroms amžiaus grupėms pritaikytų farmacinių formų – nuo skanių geriamųjų suspensijų, kramtomųjų minkštųjų kapsulių iki plėvele dengtų tablečių, minkštųjų kapsulių, gelių išoriniam vartojimui ir panašiai.

Ar yra vaikams pritaikytų farmacinių formų?

Vaikams dažniausiai skiriamos geriamosios suspensijos, kurias lengviau nuryti ir dozuoti, naudojant specialius švirkštus, matavimo šaukštelius ar taureles. Vienas iš puikių pavyzdžių yra Ibustar geriamoji suspensija. Ibustar yra uždegimą slopinantis ir skausmą malšinantis vaistinis preparatas (nesteroidinis vaistas nuo uždegimo, NVNU), pasižymintis karščiavimą mažinančiomis savybėmis (antipiretikas). Jis vartojamas trumpalaikiam simptominiam karščiavimo mažinimui bei silpno ar vidurinio skausmo malšinimui. Prieš vartojant bet kokį vaistą būtina pasitarti su gydytoju arba vaistininku, nes neteisingas vaisto vartojimas gali pakenkti sveikatai.